Cusco, verdens navle

I følge legenden steg solguden Inti’s sønner op af vandet i verdens største bjergsø, Titicaca. Solguden gav sine sønner en stav af guld og beordrede dem til at vandre, til de fandt verdens navle – dér ville guldstaven i sin fulde længde synke ubesværet i jorden, og her skulle de bygge et mægtigt tempel til solguden, hvorfra deres rige ville udbrede sig. For at gøre en lang historie kort lykkedes det sønnerne at finde verdens navle. Stedet kender vi i dag som Cusco, og med konstant beboelse i mere end 3000 år er det Amerikas ældste stadig beboede by.
At hver familie synes at have deres egen udgave af legenden – hver med en svag afvigelse fra naboens – gør kun byens komplicerede historie mere spændende.

Selvom Cusco i dag er verdens navle for turister i Sydamerika, er der mange steder en tyk stemning af svundne tider især skabt af den oprindelige befolkning, deres eksotiske markeder, farverige beklædning og ikke mindst en lama til at stoppe trafikken i ny og næ. På trods af pusten og stønnen affødt af højden (3326 meter) var vi vilde med byen og ikke mindst vores Machu Picchu tur, som du kan læse om i vores næste indlæg:)

Cusco
En mor og datter har taget deres fineste tøj på for at sætte gang i omsætningen. Hvad er der så til salg, tænker du nok … intet mindre end slidte dukker og opstillede billeder sammen med deres lille lam. Ja, lammet har endda fået en yndig lyserød kalot på i anledningen.

Cuscos gadekoner

Cuzco (3)          Cusco marked (2)          Cusco indkøb
En stor del af byens charme bliver produceret af et utal af koner, der med et hav af gøremål vader rundt i de stensbelagte gader eller halvsovende venter på den næste kunde ved deres små butikker. Én ting er sikker: Hvis du har æren i behold og ikke er hoppet med på den moderne beklædning, har du lange fletninger med pynt i spidsen, er iført høj hat, og lader kroppens former være et mysterie på højde med inkaernes beslutning om at forlade Machu Picchu.

Cusco marked (1)   Cusco butik
Der er ingen tvivl om, at arbejdet på byens fortove, med mikroskopiske butikker afgrænsede af tæpper og lagener, er en hård forretning. Heldigvis er der ingen chef, der brokker sig, når man tager sig en skraber mellem kundebesøgene. (Og ingen inkakoner der råber og vifter med armene, når man svinger kameraet i deres retning)

Cusco studinen
Pernille er på ingen måde en rund inkakone men derimod rigtig god til at finde lækre steder til at læse op på de lokale seværdigheder.

Marked

Cusco marked (3)
Alle, der følger med i vores rejseblog, må efterhånden vide, at vi synes, det er rigtig sjovt at gå på de lokale markeder. Der er altid noget mærkeligt at se, nye lugte at rynke på næsen af og billig god mad af smage. Hér er en hidtil uset stabling af ko-muler, lige til at blive fristet af og koge en blændende suppe på. Mums!

Cusco dejlig gris
Blandt de seriøse og hårdtarbejdende sælgere på markedet, kunne vi simpelthen ikke andet end at elske opstillingen af denne gris. Med drømmende øjne og tungen langt ud af halsen ligner grisen her mest en forårskåd avlsmaskine. Vi håber, han tjente styrtende den dag.

Rundt i byen

Cusco lamaer
Højt over Cuscos travle gader finder man byens varetegn og de lokales stolthed (-ikke lamarne men ruinerne bag dem). Et stort område er dækket af ruiner, fra hvad der engang var et enormt tempelområde brugt af inkaerne til at tilbede deres guder. Spanierne rev prompte stedet ned og brugte stenene til at bygge byens store kirker, og siden da er prisen for at komme ind på området, hvor ruinerne ligger tilbage, blevet skruet så åndssvagt højt i vejret, at vi nøjedes med et smugkig over hækken.

Cuzco      Cusco lovers
Vi tager os en pause fra ivrige gadesælgere og seværdigheder – det er vigtigt at huske at slappe bare lidt af, når man har “ferie”.

Cusco regnvejr
Regnvejr og kulde trak ned fra de høje bjerge og fik gaderne til at ligge næsten øde hen.

Cusco i tusmørke
Med bjerge rundt om byen var det oplagt at trodse højderne og uvejret for at nyde udsigten ud over den smukke by. I mørket blev stemningen kun mere intens, og mens de lokale for længst havde søgt ly sammen med deres familier, var rejsende fra alle verdens lande på jagt efter dagens sidste billede og et godt måltid, inden turen for langt de fleste fortsatte til Inkaernes glemte by – Machu Picchu.

Tak fordi du læste med!

Billeder fra Machu Picchu, Lake Titicaca og Bolivia er i trykken, og nu, hvor vi igen har internet, snart at finde på siden.

Nååå ja, og så er der endelig en video fra Galapagos! ADVARSEL: Hvis du her sidst i marts måned ikke orker se mere på os i badetøj sammen med vilde dyr, skal du se bort fra denne video 🙂

 

Dette indlæg blev udgivet i Peru, Sydamerika og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s