Lago Titicaca – verdens højeste sø

I lidt mere end 3800 meters højde finder man endnu en af Sydamerikas verdensrekorder. Verdens højeste beliggende sø! Søen ligger på grænsen mellem Bolivia og Peru, og Bolivia, der ikke har havadgang, har landets eneste flådebase hér.
Hvad mere interessant er, at en indianerstamme, under inkaernes udbredelse fra 1100-1600-tallet, søgte tilflugt fra deres dominans på søens vuggende bølger…. på flydende sivøer! Mange hundrede år efter inkarigets sammenbrud lever folk stadig primitive liv på de flydende øer på søen. Øerne bliver passet og plejet, og læner man sig ud over kanten, kan man være heldig at se det tov, der holder sin egen og naboens ø på plads. De er forbundet til et anker otte meter nede, og efterhånden som øerne rådner væk bliver nye siv bragt til og lagt ovenpå. Således har man altid gjort, og i en evig cyklus mellem forgang og fornyelse fortsætter livet på Titicaca.

Copacabana (2)
Lago Titicaca set fra sin sydlige ende ved Copacabana i Bolivia. Der er mere end 300 km til den nordlige bred i Peru. Dét er en stor sø.

Lago Titikaka, Puno (1)      Lago Titikaka, Puno (2)
Tilbage i Peru og på vej ud til øerne, cirka en 30 minutters sejltur fra byen Puno. På vejen overhalede vi to små motorbåde, der mellem sig slæbte en “ny” sivø til bebyggelse eller måske til at stoppe et hul. Det er facinerende at se folks ihærdighed og kamp for at bevare deres ældgamle livsstil. Vi kunne næsten ikke vente med at “komme i land”…

puno (4)
Et eksempel på en lille ø, hvor en håndfuld familier lever – året rundt – så kan man tale om det simple liv:) Fjerner man det øverste lag tørre siv, kommer man med det samme ned midt i forrådnelsesprocessen og får en dunst af rådne siv og en våd sok.

Lago Titikaka, Puno (6)
Pernille iagttager imponeret en gammel mand, der med en kæmpe nål var i gang med at sy tørre siv sammen, så de kunne danne en væg eller et tag i et kommende hus.

Lago Titikaka, Puno (5)     Lago Titikaka, Puno (3)
Med rolig hånd og tydelig erfaring bliver sivene bearbejdet og omdannet til noget i retning af billedet til højre. Foran huset kan man også se de små køkkener, der stadig bruges, i hvert fald i nogle af husene, på øerne.

Lago Titikaka, Puno (4)    puno (1)
Et kig ind i en af sivhytterne. Udefra kan man næsten ikke tro, at folk virkelig bor i de små, mørke og primitive huse. Det tipiformede hus fungerer som kontrolpost for både der sejler ind og ud af området. Inkaerne skulle jo helst ikke bare kunne snige sig ind…

puno (5)
En halvsunket og forhutlet båd ligger fortøjret foran en noget besynderlig men smart ø i baggrunden. “Hønseøen” må den uden tvivl være kaldt. Her danner et sivhønsehus rammen for de lystige hønseløjer. Om der andre steder i området er en ko eller griseø, fandt vi aldrig ud af.
Nu hvor vi er ved høns, grise og køer, vil vi lige tilføje, at der mellem husene var effektive dambrug. Her gik store ørreder rundt i nedsænkede net klar til at blive hevet op til middagsmaden.

Lago Titikaka, Puno
Vi fik regntiden at se og mærke. Fra vores lille kammer med en smadder god udsigt kunne vi følge uvejret ud over søen. Med lyn og torden fik det os til at tænde stearinlyn i vinduerne og putte ekstra meget under tæpperne. Sammen med uvejret fulgte der temperature ned til omkring 5 grader – puha, stakkels os!

Tak fordi du læste med
Kærlighed fra Thomas og Pernille

Dette indlæg blev udgivet i Peru, Sydamerika. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s