Korea – a blessing for the ‘Seoul’

Nyt land og nye eventyr! Vi skriver det igen og igen her på bloggen, men kun fordi, der simpelthen sker så mange spændende ting hver gang, der bliver stemplet et nyt land i passet. Vi elsker at rejse og at se landskaber, kultur, historie og mennesker forandre sig. Det er som magi, når man efter nogle timer i en bus, på en båd eller med et fly bliver mødt af totalt nye indtryk og på ny skal finde ud af, hvordan alt fungerer.

Ved ankomst havde vi ingen anelse om, hvad vi kunne forvente os af Sydkorea. Vi vidste, at Seoul er en pulserende millionby og motoren i den sydkoreanske økonomi, der drøner derud af. Men hvordan dette spillede sammen med dagligdagslivet og folks trang til fyraftensbajere, havde vi stadig vil gode at finde ud af.

Note: Vi er pt. i Beijing og lider af kinesisk censur i lange baner, så at lave indlæg på bloggen er noget af en hovedpine, og vi arbejder i blinde, uden at kunne se vores egne billeder og lignende. Vi håber det virker.

01 _MG_2985 Korea
Et billede siger mere end 100 ord – og Pernilles ansigtsudtryk gør det ret klart: HVAD ER DET DOG, JEG SPISER!? (En tanke vi havde hver eneste dag i Korea), og uden tvivl et af de aller mest spændende aspekter ved Sydkorea. 

02 _MG_2979 Korea
Når menuen ser sådan ud, kan det kun blive spændende… Lidt for spændende måske? Vi så ikke én eneste menu på engelsk i løbet af vores otte dage i Korea, og mange steder var der ikke billeder til at hjælpe os stakkels rejsende.

03 _MG_2991 Korea
Mad på koreansk. Der er et hav af stærke smage, flotte farver og mystiske ingredienser. Langt de fleste gange var det en bragende succes, men når man gætter tre måltider om dagen, kan man ikke undgå at få nogle funky ting fra menuen en gang imellem. Dette måltid startede også helt fint, men Pernilles suppe udsendte noget af en stank af våde får, og efter en modig start, gik der lidt “ged” i måltidet.

04 _MG_2881 Korea (1)
Og selvfølgelig intet besøg i Korea uden en ordentlig omgang historie og dertilhørende templer, paladser, monumenter og museer. Hér beundrer vi templet, Geunjeongjeon, der er hovedattraktionen i kejserens gamle paladsområdh, Geyeongbokgung, i hjertet af Seoul. Bygget i 1395, brændt ned af invaderende japanere i 1592 og genopbygget 300 år senere står det i dag som et fascinerende bevis på den storhed og magt, der er udsprunget fra byen i hundredevis af år. Navnet betyder forresten “Palace Greatly Blessed by Heaven” – jaa, kom ikke og sig, at man ikke bliver klog af at læse med hér!

05 _MG_2769 Korea
Pernille hygger foran paladset – stedet hvor kongerne blev taget i ed, og kun de vigtigste statsanliggender blev ordnet.

06 _MG_2956 Korea
Okay vi lover det! Sidste tempelbillede i dette oplæg! Changdeokgung blev bygget som byens andet palads for at skabe ligevægt i byen (så vidt vi forstod), selvom de to enorme tempelområder kun ligger 10 minutter på gåben fra hinanden. Efter japanerne havde brændt det første tempelområde ned og hærget byen i 1592, flyttede kejserfamilien til Changdeokgung. Da japanerne i 1910 annekterede Korea, blev der indrettet zoologisk have på området, og efter selvstændigheden i 1945 gik der en lang årrække inden de vilde dyr blev smidt på porten, og området blev åbnet for omverdenen.

07 _MG_2859 Korea
Vi lejede to cykler og brugte en dag på at drøne rundt i byen. Lystigt gik det fra de hyper-moderne områder, som det på billedet hér, syd for Han-floden, til VM stadionet i byens vestlige del, langs floden og rundt i forskellige kvarterer. Seoul fik mildest talt en ordenlig røvfuld under Koreakrigen – først da nordkoreanerne indtog byen i juni 1950 efter tre dages sønderknusende bombardementer – og senere, da de skule smides ud igen af FN og de sydkoreanske styrker.
I dag står byen tilbage nærmest “perfekt” – dvs. at byen er 100% genopbygget med al det blær og storladenhed, der kommer med i købet, når økonomien trives. Centrum er præget af enorme kontorbygninger, mens man mange andre steder støder på betonjungler af boligbyggeri – ensformige højhuse kun adskilte af store tal på væggene. Her bor de almindelige koreanere, der for det meste lever for at arbejde og ikke så meget mere end det.
Selvom byen er moderne, og de fleste går i jakkesæt og fine kjoler, gemmer der sig rigeligt af autentiske steder, hvor de lokale smider hæmningerne, drikker sig en kæp i øret og skråler deres følelser ud til langt ud på natten – gerne alle ugens dage. Det ville vi nok også have brug for, hvis livet foregik på et kontor – stakkels mennesker.

08 _MG_2567 Korea   09 _MG_2565 Korea
I 2005 blev en 8.4 kilometer lang flodpark indviet i det centrale Seoul; en populær bedrift, der bl.a. har været med til at gøre den daværende borgmester til præsident den dag i dag. Ligesom Ladegårdsåen i København, der tilbringer sit liv under Åboulevarden og H.C. Andersens Boulevard, løb det klare vand i landets hovedstad i mange år i mørke. Vi kunne ikke andet end at ryste på hovedet over, hvilken fantastisk mulighed København går glip af ved at lade billisterne holde et af byens nok største potentialer som grøn hovedstad under asfalt. I Seoul banker byens hjerte stærkere langs floden end nogle andre steder.

Billedet til højre: Pernille på en af de mange broer der krydser åen i centrum.

10 _MG_2574 Korea
Selvom vi er i et af Asiens mest udviklede og moderne lande, bliver der, som vi også forklarede længere oppe, proppet en del flere ting i munden end derhjemme. Her en ældre dame, der sælger store fede snegle på hovedstrøget. Vores sidste sommer i København bestod bl.a. i overvejelsen omkring hvorvidt, vi skulle ud og samle vinbjergsnegle for at prøve noget nyt på middagstallerkenen – der blev dengang nedlagt veto af Pernille, og vi kunne derfor kun grine af vores egen frygt for noget, der her sælges som en helt normal snack.

11 _MG_2586 Korea       13 _MG_2602 Korea
Seoul er en overraskende grøn storby. Mod nord er byen omkranset af smukke bjerge, hvor vi på 30 minutter kunne skifte larm og menneskemylder ud med skov, fasaner og svedende koreanere. Syd for centrum gik vi op til byens tv-og radiotårn, hvorfra der var fin udsigt og en smuk solnedgang gennem smoggen, som du kan se længere nede.

12 _MG_2592 Korea
Pernille tager et velfortjent hvil på den bymur, der i gammel tid strakte sig mere end 20 kilometer rundt om den store kejserby. I dag er der stadig fine sektioner tilbage med tilhørende klatremuligheder til voksne legebørn fra Danmark.

14 _MG_2633 Korea
En romantisk stund foreviget med Seoul i baggrunden.

15 _MG_2728 Korea
Som lovet, solnedgang over sydkoreas hovedstad – millionbyen og megametropolen Seoul.

16 _MG_2674 Korea
Vi er glade for at du læste med, og beklager samtidig, at der til tider kan gå lidt længere end planlagt mellem vores blogoplæg. Vi har simpelthen så mange ting at lave, at tiden foran computeren (heldigvis) ofte bliver for kort. Og ja, nu befinder vi os i Kina, hvilket ikke gør arbejdet over internettet nemmere – tværtimod.

Vi har et indlæg mere fra Seoul i ærmet samt lidt lækkerier fra vores tur ud i den koreanske natur. Derudover har vi et hav af oplevelser fra Japan og Kina, der venter på at blive delt med jer alle! Puha, godt vi har ferie 🙂

Hej hej!

Pernille og Thomas

Dette indlæg blev udgivet i Østasien, Sydkorea og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s