Datong – Tag med til det ukendte Kina…

Kun nogle få timer fra Beijing ligger Datong. En ukendt provinsby, men alligevel med knap tre millioner indbyggere. Byen gennemgår netop nu en forvandling, hvor hele den gamle bydel fjernes fra jordens overflade og erstattes med nye bygninger. Vi mødte få andre rejsende i Kina, men dem vi mødte var alle enige om, at Kina på skræmmende vis er ved at erstatte alt gammel med nye polerede bygninger med glas og beton og ingen sjæl.

Byens gamle centrum er (var) et virvar af små stræder og gyder med offentlige toiletter og fælles badehuse som eneste sanitære anlæg for titusinder af mennesker. Samtidig var den historiske bydel indtil for nylig omkranset af en forfalden bymur, som har beskyttet byens indbyggere mod fjender i umindelige tider. Muren er nu bygget op fra grunden med efterligninger af de gamle vagttårne og poleret i bedste kinesiske stil. Bag muren venter indbyggerne på, at det bliver deres tur til at få familiens hjem jævnet med jorden. Halvdelen af den gamle by er forsvundet, og i en sky af byggestøv går tiden hurtigt. Det er endnu et eksempel på den kinesiske regerings hårdhændethed, når der skal moderniseres, en fremgangsmåde, der ofte sætter sindene i kog rundt omkring i landet, og i følge mange kinesere i sidste ende vil blive regeringens endeligt.

_MG_5575 DatongOmkring de lave gamle bygninger skyder monotone betonbygninger op over alt. Kina er verdens største byggeplads, og kinesernes vandring fra land til by er den største migration i verdenshistorien!  Dét er vildt at være vidne til! Over halvdelen af befolkningen lever i dag i byerne – i 1950 var det kun 10%. Datong er en af de byer, der, med hvad ligner ubegrænsede midler, er i gang med en kæmpe omvæltning.

_MG_5601 Datong _MG_5591 Datong _MG_5622 Datong
Den gamle bydel i Datong. Slidte beboelsesblokke, smalle gyder og legende børn på sommerferie.

_MG_5586 Datong
Der bor over en million mennesker i Datong. Dét her er centrum. Hvordan kan man ikke elske Kina?!

_MG_5606 Datong _MG_5609 Datong
Tonsvis af elskværdige mennesker i den gamle bydel. På de store gader er man blot et glo-objekt, men i de små gader blev vi konstant stoppet af nysgerrige og søde folk.

_MG_5611 Datong  _MG_5615 DatongMere gadeliv.

_MG_5634 Datong
Indrømmet: Vi undgik toiletter som disse i starten af vores Kinarejse. Vi var stadig i gang med at udvikle, øhm, jeg mener afvikle 27 års opdragelse til en nogenlunde toilethygiejne. En måned senere var alt glemt, og en dag kom Pernille smilende ud fra et rasteplads-toilet og fortalte halvt grinende, hvordan hun havde siddet sammen med de andre piger fra bussen i skovskider-stilling uden skillevægge mellem hinanden. Ét lille vandløb skyllede diverse efterladenskaber væk fra den første plads, videre til den anden, forbi den tredje og efter den fjerde “siddeplads”, eller hvad man skal kalde sådan et toilet, igennem væggen og ind til herrerne, hvor yderligere herligheder blev taget med strømmen. Forestil dig lige dét skue, og nyd så ekstra meget næste gang du sidder på et rent bræt, med kvalitetspapir på rullen og vigtigst af alt – alene – uden 8 stirrende og fnisende kinesiske piger, der alle vi se hvordan en fremmed pige klarer strabadserne.

_MG_5676 Datong _MG_5648 DatongTo af de dejligste væsner vi mødte i Datong.

_MG_5659 Datong
Mor og datter på aftencykeltur, begge yndige i tøjet.

_MG_5692 Datong
Fra vinduet i bussen så vi pludselig engelsk skrift, og endda med teksten “Æselkød Restaurant” – kunne vi andet end at stå af og prøve en æselkebab? Selvfølgelig ikke!

Fra Datong tog vi nattoget til Pingyao – en tur, der skulle vise sig at blive den vildeste transport, vi ville opleve i Kina. Vi røg på det langsomme bumletog på to hårde plasticsæder, i en togvogn, der var så overfyldt, at et halvt hundrede mennesker stod op natten igennem. Mellem rygende, hakkende, spyttende og skubbende kinesere prøvede vi at falde til ro, men som de eneste turister på strækningen var vi halvt gennem natten før nysgerrigheden var stilnet nok af, til at vi kunne få bare en smule fred. Da vi komplet mørbankede ankom til Pingyao, traskede vi over på det nærmeste hotel og sov nogle timer i fred og ro – den bedste lur vi nogensinde har fået 🙂

Tak fordi du læste med! Glæd dig til mange flere Kina-oplæg de næste par dage, hvor vi har lovet os selv af få bloggen så opdateret som muligt.

Dette indlæg blev udgivet i Østasien, Kina og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s