På grænsen til Indre Mongoliet

Datong, som vi behandlede i vores forrige indlæg, har mere at byde på end byggerod og rester af et gammelt forfaldent centrum. Fra byen tog vi en dagstur til Yungang grotterne, en fascinerende tur, der overraskede os med både storhed og velbevarenhed. Grotterne er en buddistisk helligdom, og alene arbejdet med at forvandle en hel bjergvæg til et virvar af utroligt udsmykkede huler gør stedet beundringsværdigt. Arbejdet startede i år 460 (ja, du læste rigtigt!), da en lokal munk fik en åbenbaring. Det varede officielt indtil år 525, men munke fortsatte efterfølgende med at rejse til stedet for at arbejde videre på grotterne. I alt er der 252 grotter i forskellige størrelser (grotten på billedet herunder er vel en 20-30 meter høj) og rummer i alt utrolige 51.000 Buddha-figurer. Stedet er med god grund på UNESCO’s verdensarvsliste.

_MG_5792 Datong (1)Hvad man ikke umiddelbart ser på billedet er, at væggene fra gulv til loft er udsmykkede med detajlerede Buddha-figurer. Taget i betragtning, at stedet begyndte at tage form i år 460, er der helt fantastiske detaljer tilbage. Få steder kan man finde grafitti fra den forfærdelige kulturrevolution i starten af 1970erne, hvor der overalt i Kina blev gjort utilgivelig skade på historiske og kulturelle steder. Heldigvis er skaderne på Yungang grotterne små.

_MG_5822 Datong _MG_5833 Datong _MG_5837 Datong
Størrelserne er svære at fange på billederne, med mindre man vil have kinesiske turister i bunden af alle sine billeder. Disse Buddhaer er enorme; til venstre godt 1o meter høj, til højre mindst det dobbelte.

__________

 

Vi havde hørt om en lille landsby ca. halvanden time i bus fra Datong, hvor man kunne klatre på en totalt urenoveret del af den kinesiske mur, så dagen efter vores besøg til Yungang grotterne hoppede vi på den lokale bus. Landsbyen ved foden af muren har vi længst glemt navnet på, men stedet var stemningsfyldt og hyggeligt på trods af meget få mennesker. 
_MG_5928 Datong
Landsbyens beboere har smart nok plyndret muren for de gode sten, den var bygget af, så rundt omkring i byen kunne man se en mur, et kvart hus eller lignende, der var bygget med kvalitetsmaterialer.

_MG_5906 Datong
Pernille tager en gåtur, på hvad der engang var den kinesiske mur. Fra den anden side kom de frygtede mongoler ridende, for hvem muren mest var et lille fartbump. I 1215 samlede Djengis Khan de mange mongolske stammer, og med ham som leder, tog de samme år magten i det nordlige Kina. Derfra spredte mongolernes rige sig hastigt, og soldaterne nåede næsten hele vejen til Wien i 1260.

_MG_5917 Datong _MG_5934 DatongLandsbystemning i det nordlige Kina anno 2014.

_MG_5950 Datong
Indgangen til den lille landsby går stadig gennem Den Kinseiske Mur.

_MG_5946 Datong
Thomas prøvede at leve sig ind i rollen som mongolsk hærfører – hér erklærer han sejren over kejserens styrker ved den nordlige mur i 1215 og gør klar til det lange ridt mod Beijing.

 

Dette indlæg blev udgivet i Østasien, Kina og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s