Det Tibetanske Plateau

Fra Zhangye i Gansu-provinsen hoppede vi på den lokale bus og kørte 8 timer op i bjergene på kanten af det tibetanske plateau i Qinghai-provinsen. Herfra startede et nyt kapitel af vores Kina-eventyr – slut med store byer og verdensberømte attraktioner – her i bjergene, i det ydre Tibet, kommer man igennem små uanseelige byer, vandrer i øde bjerge og besøger ældgamle tibetanske klostre.

Efter de store optøjer i Tibet i 2008, er staten Tibet blevet lagt i et jerngreb af de kinesiske myndigheder. Munke må ikke samle sig på gaden, de må ikke messe og bede i de store sale i klostrene, som de altid har gjort, og på alle måder prøver den kinesiske regering at undertrykke tibetanerne. “Heldigvis” er det kun i staten Tibet, at disse hårde og undertrykkende regler gælder – i højlandet i de omkringliggende stater, der grænser op til staten Tibet kan man stadig opleve Tibet, som det plejede at være.
En kort forklaring: Tibet har altid bestået af tre stater; Ü-Tsang, Amdo og Kham. Disse tre stater udgjorde Tibet, indtil kineserne fra 1950 begyndte at tage over. Tibet spreder sig altså langt ud over den stat, vi kender som Tibet.
Fordi vi personligt er imod regeringens fremfærd, og fordi befolkningen i disse stater selv kalder sig tibetanere og kalder området for Tibet, vil vi gøre det samme – altså kalde hele området for Tibet. Heldigvis for os er der altså stadig mulighed for at opleve tibetanernes levevis uden for meget af kinesernes ubarmhjertige undertrykkelse.

Vores første stop i højlandet var byen Xining. Her i højlandet virker det som om at livet mere simpelt og traditionelt. Da vi gik ud for at spise første aften i Xining, sad Pernille og gloede på et par bag ved os, som var de fra månen. Da jeg vendte mig om for at se, hvad der foregik, så jeg et ungt forelsket par, der, udrustet med små skeer, var i gang med at pille hjernen ud af kraniet på et får. Lokal delikatesse! Vi var helt paf, men lykkelige over at rejse et sted, hvor fårehoved/hjerne er på menuen.

_MG_6434 TibetHovedgaden i Tongren – en lille by, vi havde en overnatning i, af transportmæssige årsager. Vi boede på det lokale pilgrimshotel, en fed oplevelse i sig selv. På gangene vimsede tibetanske munke rundt og gjorde sig klar til næste del af deres pilgrimsfærd. På værelset hang en intens lugt af får og tilførte yderligere stemning. Det er bestemt ikke en overdrivelse at sige, at befolkningen i Tongren lignede nogen, der kun så hvide mennesker et par gange om året.

_MG_6328 TibetFremme i Xining – hovedbyen i Qinghai -var det på tide at komme igang med at besøge de tibetanske klostre i området.
Ta’er Klostret blev bygget i år 1577. Når man træder gennem portene til de forskellige templer og dele af klostret, bliver man ramt af en helt særlig ydmyghed og religiøs forbløffelse.

Historien siver tykt ud fra de mange små gårdspladser foran klostre og templer. Jo hårdere regeringen i Beijing forsøger at undertrykke tibetanerne, desto stærkere bliver de i deres kamp for selvstændighed og retten til at leve deres liv, som de altid har gjort.

_MG_6305 Tibet _MG_6301 Tibet
Gamle klostre, der, i modsætning til de fleste andre historiske seværdigheder i Kina, får lov til at bære præg af mange hundrede års historie.

_MG_6350 Tibet _MG_6296 Tibet _MG_6349 Tibet
Fint malede stolper og en gammel munk.

_MG_6337 TibetRøgelse siver ud af en lille statue. Ud fra udformningen antager vi, at den skal holde onde ånder bort.

_MG_6353 Tibet (1)
Den store messehal i Ta’er Klostret. Da vi ikke befinder os i den officielle stat Tibet kan munkene hér frit mødes og be’ så tosset, de vil – og det er ret tosset, skulle vi hilse og sige! Det er meget få munke, der synes om at få stukket et kamera op i fjæset, og det er strengt forbudt at tage billeder indendørs (håber ikke de ser vores blog, så bliver vi hacket!), så hvis du undrer dig over, hvorfor vi ikke har 10 portrætter med, har du nu svaret.

_MG_6359 Tibet
Man prøver selvfølgelig lykken alligevel, og denne unge munk i seje røde sko havde umiddelbart ikke noget i mod at få sit billede taget.

_MG_6369 Tibet
Foran templerne er både munke og pilgrimme i gang med deres utrolige ritualer. Der bedes i timevis uden pause, mens der messes på tibetansk. Tilsæt duften af røgelse, ringende klokker fra tagene, bygninger, der emmer af historie, samt folk, der har dedikeret deres liv til buddismen. Du begynder måske så småt at kunne sammensætte dig et billede af, hvordan det er at gå på opdagelse i Ta’er Klostret i Tibet.

_MG_6371 Tibet
Pernille går i pilgrimmenes fodspor og drejer bedehjulene.

_MG_6380 Tibet
Overdådig udsmykning i klostret.

_MG_6390 Tibet _MG_6397 Tibet
I gaderne omkring klostret arbejdede et par hundrede kobbersmede med udsmykninger, både til renovationer af klostret, men nok i endnu højere grad til private folk, der bestiller forskellige udsmykninger til den private bolig.

IMG_5112 Langmusi (3) _MG_6405 Tibet _MG_6430 Tibet
De to rejsende i det tibetanske højland. Og en sød lille pige, der lige skulle se, hvad de mærkelige mennesker, der stod for enden af gaden, havde gang i.

Tibet bedehjul - Tongren
Synes du, der er langt til Fakta? Der er pisse hamrende modbydeligt langt, når man er en pilgrimsrejsene i Tibet. Fra små landsbyer vandrer folk mange hundrede kilometer til de helligste klostre. For at dobbelttjekke om folk virkelig mener det, skal de undervejs kaste sig ned på maven og røre jorden med panden – igen, igen, igen, for hvert skridt de tager – hele vejen – konstant messende (til skeptikere: vi har set det med vores egne øjne)! Det er bedehjulsdrejende galskab og ærefrygtindgydende fantastisk. Al respekt til tibetanerne. FRIT TIBET!

TAK fordi du læste med:)

Dette indlæg blev udgivet i Østasien, Kina. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s