Xiahe og Labrang – Mere Tibet!

Da vi meldte vores ankomst til Xiahe, var vi efterhånden dybt inde i Tibet. Selvom vi var mange hundrede kilometer fra staten Tibet, var atmosfæren og mængden af munke og pilgrimme overvældende.

Xiahe er kendt for at huse et af de største og helligste tibetanske klostre, Labrang klostret samt at være en kæmpe pilgrimsdestination. Byen er meget tydeligt delt op med en gammel tibetansk bydel mod vest og en nyere kinesisk bydel mod øst.

_MG_6600 Xiahe
I den tibetanske bydel er der et hav af klostrer og templer, der gør det til et sandt eventyr at gå på opdagelse. Fra toppen af Labrang klostret bliver der regelmæssigt blæst i enorme bedehorn, og den rungende lyd mellem husmurene i de smalle gader skaber en fantastisk atmosfære. Forlader man gaderne for at se nærmere på klostre og templer, bliver man over alt mødt af overdådige udsmykninger. De fleste steder er det desværre forbudt at tage billeder.

_MG_6592 Xiahe
Hvis du synes, der er en stor kontrast mellem første og andet billede, så har du ganske ret. For at give et realistisk billede af Kina er vi nødt til at gengive lidt af de ting, vi oplevede på daglig basis. En af hovedingredienserne var afgjort de enorme kontraster, vi så over alt. Om det var at gå fra et smukt gammelt kloster og direkte ud blandt svin (altså dem man spiser!) eller at gå fra den tibetanske bydel til den kinesiske, så er det aldrig kedeligt at gå en tur i Kina!

_MG_6572 Xiahe
I alle byer, vi besøgte i Tibet, sad folk dybt optagede og børstede løs, på hvad, vi troede, var nogle små grene. Da vi sidst på vores rundrejse mødte en ung studerende, kunne han fortælle os, at det er en orm, der vokser sammen med en plante, hvorefter begge dør og tørrer ind. De medicinske effekter af denne bizarre plante/orm-kombination er utallige og kan efter sigende kurerer alt fra kræft til forkølelse.

_MG_6488 Xiahe (1) _MG_6566 Xiahe
Er par søde drenge leger i bakkerne uden for Xiahe, mens en lille pige sidder alene foran et kloster og hygger sig. Dagligdag i Tibet, og vi elsker det:)

_MG_6477 Tibet
Den tibetanske bydel og Labrang klostret set fra bakkerne over byen.

_MG_6535 xiahe
Rundt om byen løber en fem kilometer lang del af den pilgrimsrute, der fører tusindvis af buddister til Xiahe hver år. Alle er velkomne på ruten, og det er en oplagt og spændende mulighed for at komme nærmere på pilgrimmene.

_MG_6435 Tibet (1)
I de mudrede gader er det ikke turister men munke, man følges med. Under deres dragt er de ganske nøgne, og således er det nemt at sætte sig på hug, hvor som helst og skille sig af med det mest nødvendige. Tilbage til mysteriet om, hvad folk i denne papirløse del af verden gør efter endt toiletbesøg, hvor svaret er et klart og kløende: intet – giver det pludselig bedre mening, hvorfor munkene så flittigt rokker frem og tilbage, mens de beder.

Forbandede numsekløe!

Dette indlæg blev udgivet i Østasien, Kina og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s