Paradisets have anno 2014: Arslanbob

Ifølge legenden gav selveste profeten Muhammed en gartner til opgave at finde paradis på jord. Gartneren fik en håndfuld frø med sig, og med dem plantede han den valnøddeskov, der den dag i dag dækker mere end 600.00 hektar i dalen omkring landsbyen Arslanbob. Vi boede hos en dejlig lokal familie, der udover en håndfuld ekstremt søde unger også havde en 20-årig gut med lidt engelskkundskaber. Vi brugte tiden her på at vandre rundt i den enorme skov, se på vandfald og bare nyde landsbyens stemning, små gader og søde børn. Arslanbob er helt sikkert et sted, hvor man kan bruge mange dage på at gå på opdagelse. Vi blev hurtigt enige om, at det var en af de skønneste landsbyer, nogen af os havde besøgt!

_MG_8163 ArslanbobI fugleperspektiv er det ikke svært at forstå, at Arslanbob er en af de sjældne steder, hvor sagn og legender kommer til verden. I et landskab, hvor alt er afbrændt af sommersolen, ligger den frodige dal tilbage som en sand oase.

_MG_8121 Arslanbob
Trods sin skønhed modtager landsbyen ikke mange udenlandske besøgende. Det er derfor nemt at komme i snak med nysgerrige lokale. Samtidig er der en veludviklet netværk af såkaldte homestay’s, hvor man bor og spiser hos lokale familier. Endnu en fantastisk måde at få et indblik i folks liv og lade folk spørge ind til vores liv så fjern fra deres. I sandhed en uforglemmelig oplevelse.

_MG_8139 Arslanbob _MG_8124 Arslanbob
Skønne smilende unger er ikke bange for at få taget deres billede i Arslanbob. Lige til at tage med hjem.
Højre: Se lige lidt nærmere på det får dér. Kan du se noget unormalt, noget abnormt? Vi kommer med et lille hint: RØVEN! Fårene i Centralasien har enorme røve, der alt efter tempoet hopper lystigt op og ned. Så har man da set det med!

_MG_8144 Arslanbob
En lokal familie ville gerne have taget deres billede sammen med os. Så gerne 🙂 Vi nød de farvestrålende hovedbeklædninger og kjoler, der er med til at gøre den muslimske beklædning i regionen smuk og anderledes fra, hvad man ser i mange andre muslimske lande.

_MG_8290 Arslanbob
Det er tid til at kigge lidt nærmere igen. “Hmm, det var da en lidt mærkelig vandunk?” tænkte vi ved første øjekast på vej forbi den lille butik i Arslanbob. Og så drejede vi ellers alle tre om på hælene. Var det virkelig hvad vi troede?! Til vores store skræk, ja. Skinnet fra en ged er blevet surret sammen i halsen og benene, og i ét af disse huller var en lille hane bundet stramt fast med et tyndt stykke snor. Vi blev ikke klogere, end at det var en form for drik, der var i skinnet, og vi havde så sandelig ikke lyst til at smage på sagerne for at finde ud af det. Med sådan en anordning er det ikke så mærkeligt, at næsten alle rejsende i denne del af verden bliver syge før eller siden… Skål!

_MG_8152 Arslanbob  _MG_8219 Arslanbob
Tilbage til de før-omtalte valnøddetræer. For en af de helt store grunde til at besøge Arslanbob er at vandre rundt i de ældgamle nøddeskove. Hvert år høstes der 1500 tons valnødder! Vi var der desværre for tidligt på sæsonen til at opleve den traditionsrige høst, men skovene var alligevel vidunderlige at gå på opdagelse i.

_MG_8210 Arslanbob
Skovens dybe, stille ro… Vi brugte lange stunder på at nyde stilheden, summen af insekter og den stille brise i trækronerne… Ahhh…

_MG_8183 Arslanbob
En edderkop kravler tilbage i sikkerhed, da en nysgerrig fotograf kommer lige lovlig tæt på.

_MG_8209 Arslanbob
Skovbunden var er sandt mylder af store, grøn-gule græshopper. Med lyset, der falder smukt gennem trækronerne, ser det næsten ud som om, vi har haft det lille kræ med inde i et fotostudie.

_MG_8267 Arslanbob
Den ukronede konge af underskoven. Et monster af et insekt med noget, der ligner et enormt brod. Om det bare er til pynt eller rent faktisk bruges til at slå mindre pattedyr ihjel med fandt vi aldrig beviser for. Skriv endelig en kommentar, hvis du ved noget!

_MG_8169 Arslanbob
Udsigten over landsbyen og bjergene nydes i fulde drag…
Ps: nej det er ikke en gennemsigtig kikkert, bare Thomas, der havde mistet sine solbriller og mente, at “det her virker da mindst lige så fint!”… Han blev tvunget til at købe nogle nye den samme eftermiddag.

_MG_8157 Arslanbob _MG_8280 Arslanbob
Mere afslapning og smukke marker med sommerblomster… Livet er rigtig godt på denne tid af året i lille Arslanbob.

_MG_8284 Arslanbob
Smukke bjerge og i forgrunden en bror, der næsten bliver levende slugt at blomsterhavet. Arslanbob var det mest frodige sted, vi oplevede i Kirgisistan, og i sommerheden et kærkomment afbræk fra alt for varme dage i lavlandet. Når vi skal til Kirgisistan igen, vil vi helt sikkert gøre vores bedste for at ligge ruten forbi endnu en gang.

Dette indlæg blev udgivet i Centralasien, Kirgisistan og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Paradisets have anno 2014: Arslanbob

  1. Allan Thomasfar siger:

    Insektmonsteret med brod er en løvgræshoppe, også kaldet vortebider, og dens brod er læggebrodden til æglægning. Dejligt dyr, som vi også har I DK. Den synger som en cikade om sommeren ved at gnide vingekanterne mod hinanden, og er faktisk et insektældende rovdyr ligesom knælerne…
    Kh Thomas’ naturfreak-far

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s