Hesteeventyr ved magiske Köl Ükök

Efter nogle hårde dage i Fan Mountains i Tadjikistan valgte vi at flyve fra Dushanbe til Bishkek i Kirgisistan. En to-tredages køretur på forfærdelige bjergveje til cirka samme pris lød ikke helt så tiltalende. Efter en kort flyvetur med et af de mange flyselskaber, der er banlyst fra europæisk luftrum pga. manglende sikkerhed, landede vi søndag eftermiddag i Bishkek.
Næste morgen skulle vi på den kazakhstanske ambassade. Vi mødte to flinke danske fyre, Peter og Mathias, der havde samme plan som os: søge visum til Kazakhstan og tage til den smukke bjerg-sø Song Köl, mens bureaukratiprocessen kørte på ambassaden. Vi hørte dog fra nogen, der lige var kommet tilbage fra dette sted, at søen var overrendt med jeeps, og at der lå affald over alt – kort fortalt havde lokale og russiske turister fået øjnene op for denne ellers smukke sø. Vi valgte derfor en anden, langt mindre, sø at tage til – Köl Ükök. I den lille by Kochkor overnattede vi alle fem hos en dejlig lokal familie og fik arrangeret en tredages tur til hest gennem bjergene. Endnu en gang viste CBT (Cummunity Based Turism) sig at være meget kompetente, og allerede næste morgen sadlede vi op for foden af bjergene mod Köl Ükök.

Vi red i cirka fem timer den første dag, før vi ankom til de tre nomadehytter (‘yurts’, som sådan nogle hedder), vi skulle overnatte i. Ingen faldt af hestene, selvom Thomas dog endte med at få sår på ballerne af en ”lidt” for hård saddel.

_MG_9833 Köl Ukuk
Vi boede hos en lokal familie i Kochkor, der i deres baghave kunne vise en yderst imponerende yurt frem. De havde et almindeligt murstenshus til beboelse, men brugte deres yurt som opholdssted i sommerhalvåret og selvfølgelig som “spisestue”, når der er gæster. Magen til smuk konstruktion skal man lede længe efter!

_MG_9825 Köl Ukuk
Vi fik serveret en lækker lokal ret, bestående af pasta, grønsager, kartoffel og ged. Derudover fik vi en frisk syrlig salat, friskpresset juice og kager i utallige former.

_MG_9866 Köl Ukuk  _MG_9869 Köl Ukuk
Til venstre: kvinderne i familien stiller op til et foto foran deres fine hus. Højre: Tja, hvordan skal man ellers transportere sin nyslagtede ko? Disse stykker kød blev senere slæbt over i byens slagterbutik – så der er måske ikke noget at sige til, at både Jacob og Pernille var lidt maveinfektions-ramte, imens vi var i Kirgisistan.

Bonusinfo: Ude i de øde landområder i Kirgisistan, og især i Kockkor-regionen, eksisterer en gammel og uhyggelig tradition i bedste velgående. Traditionen kaldes på engelsk “Wife-stealing” (red.: kone-røveri) og går i alt sin enkelthed ud på, at en familie “stjæler” eller kidnapper en ung kvinde med den hensigt, at hun skal giftes med en af de unge mænd i familien. Der er mange nuancer i denne tradition, og de fleste gange er giftermålet og kidnapningen aftalt med pigens familie (uden pigen dog selv ved det), men det gør dog ikke traditionen mindre forrykt. Traditionen er ulovlig den dag idag, men det menes, at 60-70 % af giftemålene i visse landlige regioner bliver til ved kidnapning af bruden. I 2007 blev to amerikanske kvinder sågar kidnappet i Kirgisistan med henblik på giftemål, så der blev holdt ekstra øje med Pernille, mens vi befandt os i Kockkor!

Hvis du vil vide mere om denne absurde tradition, kan vi stærkt anbefale dokumentaren “Bride Kidnapning in Kyrgyzstan” produceret af Vice. Dokumentaren er 34 min. lang og yderst interessant:
https://www.youtube.com/watch?v=DKAusMNTNnk

_MG_9896 Köl Ukuk
Endeligt højt til hest!
I Kirgisistan bliver hesten flittigt brugt, og man kan næsten ikke tage dertil uden at tage en ridetur. Vi tog på en tre dages tur. Første dag skulle vi som sagt ride fem timer op til de yurts, hvor vi skulle overnatte. Dagen efter skulle vi på en mindre tur omkring lejren, hvorefter vi på tredjedagen skulle tilbage til civilisationen.

_MG_9887 Kolbøl
Mathias og Peter i bedste Lucky Luke-stil. Yihaaaaa!!

_MG_9912 Köl Ukuk   _MG_9904 Köl Ukuk
Vores “turist-heste” var vant til at lytte til én stemme, og det var guidens, der fungerede som bagerste mand, og som den eneste var udstyret med en pisk – så kan man måske tænke sig til, hvor svære krikkerne var at kontrollere, når guiden ikke lige var i nærheden. Ja, det var ret udfordrende at få hestene til at gøre, som man bad dem om, og med “cha-cha” (aka.”hyp, hyp”) og vandrestøvle-spark i siden blev der kæmpet en brag kamp for fire svedende ryttere. Den skarpe vil nu stoppe op og sige: “Jamen, hov, var I ikke fem?”; og jo, det var vi, men Jacob havde fundet et skjult talent frem, og som en anden ‘John Wayne’ strøg han afsted ud over stepperne, mens vi andre – fortvivlede og bandende – red i cirkler: “Godt Hajiballa, (det nye kælenavn, som krikken selvfølgelig også reagerede på!), cha cha, Hajiballa”. Heldigvis for os andre udnævnte vores heste hurtigt Hajiballa til lederhesten og fulgte nogenlunde trop.

_MG_9883 Köl Ukuk
Tidligt på dagen var alt stadig fryd og gammen mellem Thomas og hans hest Cassiopeia. Men en ubamhjertig blanding af upolstret røv og hård saddel gjorde, at der ikke gik mange timer, før Thomas begyndte at sidde lidt sjovt på sadlen. Snart gik det over i deciderede smerter, og efter fire timer, da hesten endnu engang ikke ville rykke sig ud af stedet fra den lækre græstop, den havde fundet, sprang Thomas af, kastede tøjlerne fra sig og vandrede vredt videre med ordene: “GUIDE, I’M DONE WITH THIS FUCKING HORSE!” Et ordvalg, Thomas naturligvis kom til at høre en masse for på resten af turen 🙂

_MG_9936 Kolbøl _MG_9940 Kolbøl
Når man nu ikke er på hesteryg, kan man jo lige tage et par lækre billeder.

_MG_9973 Köl Ukuk
Endelig fremme ved vores yurts – ved siden af en gletscher-sø og med en utrolig bjergudsigt. Utroligt så hurtigt vi kunne glemme alt om ømme numser…

_MG_0010 Köl Ukuk
Familien i bjergene bestod af mor, far, en teenage-datter, en lille baby og denne tre-årige gut. Familien lever hele sommerhalvåret i bjergene, hvor de passer deres heste og får og indlogerer lidt turister. Om vinteren, når temperaturen falder til rigtig mange minusgrader, bliver dyrene gennet ned fra bjergene, og familien barrikaderer sig i landbyen, indtil vejret igen bliver mere humant. Om vinteren kan temperaturen sagtens falde til – 20/30 grader, og selv da vi var i der, først i august, faldt temperaturen til under frysepunktet om natten.

_MG_0004 Köl Ukuk   _MG_0020 Köl Ukuk 
Det er ikke nemt at være det midterste barn, når mor og far har travlt. Heldigvis gad turisterne godt lege med den lille dreng, der sugede al opmærksomheden til sig.

_MG_9951 Kolbøl (1)
Der blev også tid til en dukkert i gletschersøen foran yurts’ne. Yep, det var lige præcis så koldt som du overhovedet kan forestille dig…!

_MG_0151 KolbølPå anden dagen skulle vi ride op til en anden gletscher-sø længere oppe i bjergene. Thomas havde dog så ondt i røven (bogstaveligt talt) og ryggen, at det kun var Jacob, Peter og Mathias, der nåede hele vejen op, mens Pernille blev tilbage i sympati.

_MG_0113 Köl Ukuk
Man ville ønske, men kunne få lov til at tage sådan et pragteksembel med hjem til Danmark.

_MG_0064 Köl Ukuk
Natten falder på over de små yurts i bjergene, og mens temperaturen hurtigt daler, fyres der op med tørret komøg i de små telte for at holde frostgraderne væk.

IMG_0177 Brødrene hestekød Köl Ukuk
Vi slutter af med et tosset billedede af to brødre med deres nyindkøbte traditionelle kirgiser-hatte (ja, mændene fra Kirgisistan går faktisk rundt med de her hatte) og selvfølgelig hest på dåse – så bliver det ikke mere Centralasien-agtigt i denne omgang.

Det var sidste indlæg fra Centralasien. Tak til dejligste Jacob for en hel uforglemmelig rejse! Vi savner dig og glemmer aldrig alle de oplevelser, vi havde sammen under fjerne himmelstrøg. ❤

Næste gang er vi kommet til Iran, og vi kan roligt sige, at dét var noget af et kulturchok!

Tusind tak fordi du læste med!

Dette indlæg blev udgivet i Centralasien, Kirgisistan og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s