Den halve verden – Esfahan

Iran mest berømte by går også under navnet “den halve verden“. Kælenavnet stammer fra den gang Esfahan var centrum i det enorme persiske rige i 1500-tallet. Set hér fra var byen centrum for verden, og med sådan en selvtillid er der næsten ingen grænser for, hvad mennesket kan opnå. Der blev bygget uden begrænsninger og med nogle af de bedste arkitekter, verden havde set. Det bedste af det hele? Store del af herlighederne står der stadig den dag i dag på trods af bl.a. afgahnernes hærgen i 1722.
Udover de mange kulturelle herligheder mødte vi i Esfahan igen den fantastiske venlighed, der fulgte os fra syd til nord.

_MG_0677 Esfahan
Udsmykningerne på Masjed-i Imam moskeen stråler om kap med solen.

_MG_0655 Esfahan (1)    _MG_0666 Esfahan

_MG_0667 EsfahanMan kunne stå længe og måbe over detaljerne. Så det gjorde vi selvfølgelig! Stående under kuplen på det helt rigtige sted, bliver selv den mindste lyd kastet frem og tilbage i et imponerende ekko. Vi havde aldrig hørt magen og var dybt imponerede over, at en så gammel konstruktion kunne være så perfekt.

Nyd de næste billeder – Der er ikke så meget at sige.

_MG_0691 Esfahan  _MG_0682 Esfahan_MG_0701 Esfahan _MG_0695 Esfahan

 

_MG_0723 EsfahanSig hej til vores ven Keyhan. Vi mødtes en varm aften, da vi var ude og kigge på mennesker ved “floden” i Esfahan. Hans første sætning: “The water is gone because the goverment is stupid“, slog tonen an – det var fedt at få selskab af en ung fyr, der kalder en spade for en spade – især i Iran. Vi tilbragte to dage sammen med Keyhan. En ung fyr med store drømme, stærke politiske holdninger og en håbløs forelskelse i en pige fra Paris. Livet er bestemt fuld af udfordringer, når man er ung i Iran, og vi havde mange interessante samtaler om alt fra religion til sex før ægteskab til Vestens kontra Irans syn på kvinder.

_MG_0782 Esfahan  _MG_0754 EsfahanVi besøgte et gammelt badehus, hvor byens fine folk tilbragte endeløse timer med massage og røverhistorier. Der var endda opstillet voksfigurer for at gøre oplevelsen mere ægte.
Billedet til højre: Vi blev stoppet af en flink mand på gaden, der ville vise os hans tæppebutik. Vi tøvede lidt, men han forsikrede os om, at vi var i Iran og ikke i Indien, og at vi kunne kigge uden at skulle føle os presset til at købe noget. Med det løfte i baghovedet gik vi med ind gennem nogle smalle porte og over en baggård og kom ind i en lille, hyggelig butik. På gulvet sad en mand og arbejdede med tryk på et tæppe, og vi blev igen forsikrede om, at vi bare skulle tage billeder og spørge løs uden at købe noget. Da vi ville gå videre levede fyren op til sit løfte, og vi fik kun store smil med på vejen, og et tak fordi vi besøgte hans butik. Dejlig afveksling fra ofte irriterende sælgere i store dele af verden 🙂

_MG_0735 Esfahan   _MG_0808 EsfahanEt avanceret musikkammer i det gamle kongelige palads var ikke det eneste interessante ved stedet. Væggene var udsmykkede med nøgne damer, og selvom en del af dem er fjernet efter revolutionen, er resterne stadig bevis på kongens fascination af Vesten og om en tid, hvor magthaverne i landet lod sig inspirere af vesten.

_MG_0766 Esfahan Ved aftenstid dalede temperaturen, og gader og stræder eksploderede i et virvar af kroppe og dyttende biler. Vi slændrede langsomt gennem mylderet; observerende, betagede og endte ved den store plads centralt i byen. Vi tog opstilling foran den store moske og ventede ganske længe på at få et billede, hvor der ikke var 20 folk i forgrunden med mobilkameraer.

_MG_0845 EsfahanVi besøgte Esfahans største moske, der mindede mere om fire forskellige moskeer end én. Stedet var enormt og havde det ikke været 43 grader varmt, havde vi snildt kunne bruge timer på opdagelse og små finurlige detaljer.

_MG_0826 EsfahanPernille i en seriøs stund med de højere magter? Eller måske nærmere bare en velfortjent sved-gå-væk-pause. Dem havde vi rigtig, rigtig mange af 🙂

_MG_0840 EsfahanHan ville nok ønske, han aldrig havde spurgt, men vi ville heller ikke lyve vores ven lige op i ansigtet. “So,” lagde han forsigtigt ud, “do many girls in Europe have sex before marriage?” Vi havde dagen igennem, samt dagen forinden, talt om mange af livets store spørgsmål, og spørgsmålet fortjente et ærligt svar. Vi lagde kortene på bordet, og forklarede ham, at han nok ikke skulle regne med at finde en europæisk pige (ikke muslim), der i en giftemoden alder ikke havde noget, eller ligefrem en del seksuel erfaring. For første gang i to dage blev Keyhan stille. Han havde fået en mavepuster og et svar, han bestemt ikke havde lyst til at høre. Vi vidste ikke, om vi skulle have dårlig samvittighed, men han havde trods alt skrald-grinet, da Thomas havde holdt på ikke at være religiøs og endda tro på noget så gak som evolutionsteori, så mon ikke lidt ærlighed var på sin plads?
Resten af dagen sad han med et fjernt blik i øjnene, som om han forsøgte at komme til Paris i sine tanker. Vi fik faktisk lidt ondt af ham.
At være ung i Iran er hårdt nok i forvejen, og forbudt kærlighed gør det helt sikkert ikke nemmere…

Dette indlæg blev udgivet i Iran, Mellem Øst og Vest og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s