Istanbul

Istanbul er en af verdens største byer og en kæmpe stolthed for alle tyrkere. Over alt i landet holder folk med de tre store fodboldklubber fra byen, og lige meget hvor man falder i snak med tyrkerne, vil de vide, om man nu har fået det hele med fra den smukke by ved Bosporusstrædet. Vi lovede os selv, at vi ville give os tid til at nyde og opleve Istanbul og især til at se andet end de mest berømte turistattraktioner.
Vi boede på et hostel med et æld-gammelt tyrkisk bad i kælderen, hvilket var med til at skabe en hyggelig atmosfære. Kvarteret, vi boede i, Beyoglu, har mange ting at byde på – vi var vilde med de små stejle gader, og især området umiddelbart omkring vores hostel var sprængfyldt med gamle antikbutikker og små, hyggelige cafeer.

Imponerende historie
Istanbul har mildest talt en rig historie. Grundlagt i det herrens år 660 f.Kr. af grækerne, var det allerede den gang en stor handelsstation for hele regionen. Beliggenheden på Bosporusstrædet gør det svært at underdrive vigtigheden – et faktum som de talrige belejringer og erobringer også vidner om. Byen er tidligere kendt som Byzantion og senere Konstantinopel, og først i 1920erne blev byen omdøbt til Istanbul. Historien er lang og spændende; et faktum, man tydeligt mærker, når man besøger denne helt unikke by.

_MG_1504 Istanbul BosperusMoskeen hér er et af Istanbuls mest kendte varemærker (der er dog mange!). Med broen over Bosporusstrædet i baggrunden er det indbegrebet af den pulserende storby: Havet og de utallige kulturelle seværdigheder – alt sammen med én fod i Europa og én i Asien.

_MG_1563 Tyrkiet
Pernille var forbløffet over, at det kunne tage 30 minutter at krydse en lille bro mellem to bydele – Thomas derimod syntes, det var en fornuftig tid taget i betragting, at der hele vejen over var folk, der fiskede.

_MG_1533 Tyrkiet  _MG_1559 Tyrkiet
Tyrkerne er et guffende folkefærd. “Turkish Delight” har vi nok alle sammen hørt om, men det hav af søde sager, vi mødte over alt, kom alligevel bag på os.

_MG_1570 Tyrkiet
Galata Tower i vores egen (Beyoglu) bydel.

_MG_1727 Tyrkiet
Vi havde dejlig meget tid i Istanbul – derfor havde vi rig mulighed for at tage på dagsture væk fra byen og se andet end de normale seværdigheder. Billedet er af et fyrtårn ved indsejlingen til Bosporusstrædet – på vej til øen, Princes Islands. Hér lejede vi cykler og kørte øen rundt efterfulgt af god mad på havnepromenaden med smuk udsigt over Istanbuls centrum. Et herligt afbræk fra en hektisk millionby 🙂

_MG_1811 Tyrkiet  _MG_1813 Tyrkiet
Fine gamle huse med masser af farver og krakeleret maling.

_MG_1542 Istanbul lille mis
Et slag på tasken, så bor der nok omkring 15-20 millioner katte i Istanbul. OK, det er nok ret højt skudt, men der er virkelig, virkelig mange katte! For to katteelskere som os, var det en herlig mulighed for at få nusset en masse om et hav af, til tider, kælne katte. det bedste af det hele er, at indbyggerne er rigtig gode til at sørge for læ og mad til de små dyr. Således er det ikke en hær af sygdomsramte katte, der løber rundt, men sunde og velforplejede misser.

_MG_1487 Middelhavet
Udsalg på fjerbolde? Legetøj til de mange katte? Nope, ingen af delene. Til gengæld kunne man for en slik få søde, farvede kyllinger med hjem – og de er da næsten ikke til at stå for!

_MG_1675 Tyrkiet
Aya Sofya er et mageløst smuk bygningsværk i det centrale Istanbul. Opførslen stod på fra år 532-537, og selvom den er blevet beskadiget af blandt andet jordskælv og talrige erobringer af byen, bliver den omtalt som en af verdens smukkeste bygninger. Aya Sofya er oprindeligt opført som kirke, så det er interessant at se ombygningen til Moske. Især inde i bygningen er det tydeligt, at den tidligere har haft en anden funktion.
Det bedste ved stedet er næsten, at man, når man vænner sig om, kigger direkte over på den nok endnu mere berømte Blå Moske. Overflod af skønhed!

_MG_1896 Tyrkiet
Den Blå Moske. Mageløs smuk, og endnu et sted, hvor ord er fattige. Det skal ses og opleves med egne øjne.

Den blå moske Kazbegi
Den Blå Moske set fra den centrale gårdsplads. Da vi kom om på bagsiden, hvor indgangen til selve moskeen er, fik vi os noget af et chok. Kødranden af mennesker, der ventede på at komme ind, fortsatte ud gennem portene til området, og videre langt ud over den store plads, der ligger uden for moskeen. Der har stået flere tusinde mennesker i kø, og vi kunne næsten ikke fatte, at folk havde tænkt sig at vente i timevis på at komme ind. Vi blev enige om, at vi ser køen an, næste gang vi kommer til Istanbul 🙂

_MG_1929 Tyrkiet
To mænd vasker sig før bøn. Vi elsker de små lyserøde sæbebeholdere på væggen!
_MG_1612 TyrkietEt rejsende par med europæisk jord under fødderne for første gang i mere end et år! Dét, syntes vi, var ret vildt 🙂

_MG_1618 Tyrkiet (1)Istanbul har en ufattelig smuk skyline, der dog tager sig bedst ud i sort/hvid pga. dis og forurening.
I løbet af vores uge i byen sad vi mange gange, i hvad der føltes som timer med den ene udsigt smukkere end den anden og bare nød at være til. Vi glædede os over at være kommet så langt på vores rejse og var lykkelige for, at alt var gået så fantastisk godt. Vigtigst af alt var og er vi selvfølgelig taknemmelige over, at vi stadig er drøn vilde med hinanden og stolte over, at vi i Istanbul havde rejst sammen i mere end et år.

Tak fordi du læste med!

Thomas og Pernille

 

Dette indlæg blev udgivet i Mellem Øst og Vest, Tyrkiet og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s